Hudproblem

12 vanliga hudbesvär hos hund

Hudbesvär är ofta tuffa för hundar och kan behöva utredas. Men det finns en del saker du kan prova själv innan du söker hjälp.

1. Knutor och knölar
De allra vanligaste hudtumörerna är godartade fettknutor och talgkörtlar. Farliga mastcellstumörer är också vanliga och kan vara mycket svåra, för att inte säga omöjliga, att skilja från andra knölar bara genom att känna på dem.
Om du hittar en knut eller knöl be om ett cellprov. Det går snabbt och smidigt och ger bra information. Och görs när hunden är vaken, den behöver inte ens lugnande.

2. Allergi
Allergi är ofta orsaken till återkommande problem med hudbesvär vid öron, tassar och hudinfektioner.
Problem som återkommer ska man inte laborera med själv utan ta till veterinär för utredning.

3. Kvalster
Håravfall kan vara demodex, små hårsäckskvalster som ingår i normalfloran som av någon anledning förökat sig onormalt.
– Om hunden får kala fläckar och är under ett år kan man misstänka demodex. Mops, staffe och amstaff är raser som drabbas särskilt. Det pågår forskning om vilka gener det är som ger benägenhet till demodex.

4. Bölder
Furunkulos kallas djupa infektioner i tassar och runt läppar och haka. Det är en typ av hudinfektioner som ger bölder med blodblandat var.
– Furunkulos är ett symtom och ingen diagnos och kräver ett veterinärbesök.

5. Svamp i hudveck
I hudveck kan bakterier och svampar trivas och ge hudbesvär.
– Mopsar är särskilt drabbade. Håll koll, lys med lampa och torka ur vecken regelbundet. Om där är mycket gegg kan man torka ur med alsolsprit.

6. Löss
Den vanligaste orsaken till hudbesvär är utvärtes parasiter som till exempel löss, fästingar, mjällkvalster och öronskabb.
– Loppor är inte så vanliga i Sverige men löss kan man se med blotta ögat om man har god syn eller använder ett förstoringsglas. En vanlig luskam fungerar bra. Lössen hittar man ofta vid öronen och halsen. Lusäggen sitter fastklistrade vid hårstråets bas. Det är aldrig fel att provbehandla med receptfritt medel mot fästing och ohyra.

7. Finnar
Har hunden röda ”finnar”, krustor eller skorpor kan det vara en hudinfektion av något slag. Det kan till exempel vara stafylokockbakterier som finns naturligt på huden som av någon anledning har ”fått fäste”.
– Prova att shamponera hunden med receptfritt bakteriedödande hundschampo med klorhexidin. Går besvären över är allt gott. Om de kommer tillbaka måste orsaken utredas av veterinär. Det gäller speciellt öronproblem.

8. Hängande svar efter bad
Jakthundar, fågelapportörer och vattenälskande raser som badat eller varit ute i regn och sedan blivit kalla om baken drabbas ibland av vattensvans.
– Det har inte forskats så mycket på detta men troligen är det en inflammation i nerverna som gör att svansen hänger. Det är mycket smärtsamt men kan gå över av sig självt om hunden får vila och hålls torr och varm. Vid svår smärta kontakta veterinär.

9. Åker kana på rumpan
Om hunden åker kana på rumpan kan den ha drabbats av analsäcksinflammation. Analsäckarna sitter på ömse sidor om anus och lagrar ett illaluktande sekret som töms när hunden bajsar eller blir rädd. Det är ganska vanligt att de blir överfulla och inflammerade.
– Men det är inte bara överfulla säckar som är anledningen till att hundar åker kana. Det kan också bero på allergi, hundar har extra mycket allergiceller i öron, tassar och rumpa. Och det kan också vara fråga om analfistlar. Veterinär bör kontaktas.

10. Eksem vid fukt och hetta
Sommartid är hot spots ett vanligt hudbesvär. De kallas också fukteksem. Hot spots dyker upp från en dag till en annan då bakterier vuxit till sig rekordsnabbt.
Plötsligt kan ett 10 x 10 centimeter stort fuktande, kliande eksem blossa upp, speciellt där pälsen är tät.
Det finns alltid en utlösande orsak till hot spots – löss, allergi, sår efter slagsmål, andra småsår men också fukt efter bad. Och de kan lika väl uppträda på vintern. Det är speciellt hundar med tät päls som golden retriever som drabbas. Så kallas de ibland också för retrievereksem.
– Har hunden inte ont kan man prova att raka rent runt eksemet och tvätta med alsolsprit. Men om det gör för ont måste man ta hunden till veterinären.
(Härliga Hunds reaktionshund Zowie drabbades av hot spots, här kan du läsa om hur det gick.)

11. Rävskabb
Rävskabb är vanligare än man kanske tror. Stadshundar drabbas, ofta smittade av en annan hund. Någon räv behöver alltså inte vara inblandad.
– Här biter inga receptfria medel. Hunden måste till veterinär för provtagning.

12. Torra fläckar på armbågar
Tryckförändringar i kombination med uttunning av pälsen kan drabba armbågarna på hundar som väger från 25 kilo och är fem år eller äldre.
– De flesta hundar besväras inte av det och man behöver inte göra något. Enstaka hundar kan få en infektion, vilken kan vara svårbehandlad. Är hunden överviktig: Banta. Ligger hunden på stengolv: Försök få den att ligga på ett mjukt underlag.