Tänder

Visste du att du själv kan kolla tänderna på din hund och katt?

Husdjurets tänder och tandkött kan påvisa sjukdom. Men när kollade du senast munhålan hos din hund eller katt?

Det är lika viktigt att hålla koll på tänderna som resten av kroppen.
Du är inte ensam om att tro att dålig andedräkt är naturligt för husdjur. Men dålig andedräkt kan faktiskt vara ett symtom på sjukdom – inte bara i tänder och munhåla.

Dålig andedräkt kan också vara ett tecken på tandköttsinflammation som kan utvecklas till tandlossning. Därför bör du alltid reagera på dålig andedräkt .

Därutöver är det klokt att göra det till en fast rutin att lyfta upp läpparna för att kontrollera att allt ser bra ut. Starta försiktigt och kom ihåg att berömma djuret efteråt.

En snabb titt i munhålan kan enkelt visa på följande:

*Gula eller bruna beläggningar
*Sår
*Rött tandkött
*Skadade tänder
*Träflisor

Symtom på tandproblem hos husdjur:

*Dålig andedräkt
*Ömt, rött eller irriterat tandkött
*Brist på aptit
*Problem med att tugga maten
Tuggar endast på ena sidan av munnen
*Mer aggressiv, stilla eller nedstämd
*Undviker beröring på huvudet
*Saliverar mer
*Tvättar sig mindre

Vi rekommenderar att du kontaktar veterinären om du ser att din hund eller katt har ett eller flera av ovanstående symtom. Dessutom rekommenderar vi en årlig tandkontroll hos veterinären. De flesta hundar och katter kan enkelt undersökas utan bedövning.

👉TIPS!

Skriv gärna ned hur det går med ditt husdjur. Veterinärer är experter på djur men du känner din hund eller katt bäst. Därför ger också små iakttagelser värdefull information för veterinären om din hund eller katt skulle få tandproblem eller någon annan sjukdom.

Känner du till de 5 vanligaste tandproblemen hos hund och katt?

Tandproblem drabbar fortfarande alltför många hundar och katter och detta påverkar inte bara tänderna. Få koll på de vanliga problemen här.

8 av 10 hundar och katter över 3 år har eller kommer att få problem med tänderna eller med tandköttsproblem.
Du är inte ensam om du inte dagligen går omkring och tänker på hundens och kattens tänder. Men det borde du kanske ändå.

Det är inte många som vet att sjukdomar i munnen inte bara påverkar tänderna. Bakterier från tänderna kan till exempel leda till sjukdom i andra organ som lever, njure och hjärta. Som tur är sker detta sällan om man förebygger med tandvård. Det är därför viktigt att du är lika uppmärksam på tillståndet i munhålan som du är på pälsen, vikten, tassarna och så vidare.

De 5 vanligaste tandproblemen hos hund och katt

1. Kvarsittande mjölktänder

De första tänderna är mjölktänder, precis som hos oss människor. Tandömsningen börjar redan när husdjuret är mellan 3 och 4 månader och mjölktänderna byts successivt ut mot permanenta tänder. Ibland sitter dock mjölktänderna så hårt fast att de inte lossnar som de ska utan spärrar vägen för de permanenta tänderna. Det är särskilt hörntänderna som kan ge dessa problem. Då är det nödvändigt att kontakta veterinären för att få de kvarsittande mjölktänderna utdragna.

2. Tandplack

Tandplack är en mjuk, vit beläggning på tänderna som består av foderrester och bakterier och som sätter sig på tänderna och längs tandköttslinjen. Foderrester på tänderna utgör en grogrund för de bakterier som naturligt finns i munhålan på husdjuret. Du kan ta bort plack med tandborstning eller dentala tuggben.

3. Tandsten

Om placket inte tas bort ombildas det snart till tandsten. Tandsten är plack som binder kalk från saliven och förkalkar sig på tänderna som hårda och ojämna beläggningar. Plack förkalkas och fastnar på tänderna i form av tandsten inom 1 till 2 dygn och bör avlägsnas. Tandsten kräver normalt borttag med ultraljud hos veterinären.

FAKTA: 8 av 10 hundar över 2 år har tandsten.


4. Tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation beror i grunden på dålig munhygien. Tandköttsinflammation uppkommer när munhålans immunförsvar reagerar på plack. Om placket inte avlägsnas breder inflammationen ut sig i tandköttsfickan. Inflammationen försvinner däremot om placket avlägsnas. Om du tar bort placket minimerar du alltså risken för att utveckla tandköttsinflammation.


5. Tandlossning

Om tandproblemen inte behandlas kan det leda till tandlossning. Tandlossning är en sjukdom där bindväv och ben förstörs. Det leder till lösa tänder och tandrotsinflammation och oftast smärtsam tandvärk. Även om du kanske inte genast märker något på husdjuret ska du inte låta dig luras. De skador tandlossningen ger på bindväv och ben kan inte repareras.

Är det mer än ett år sedan ditt husdjur fått tänderna kollade hos veterinären? Då är det dags för en tandkontroll.