Tandstenssanering

Tandsten är ett vanligt och allvarligt problem som kan leda till tandköttsinflammation och tandlossning. Om plack och tandsten inte avlägsnas i tid leder det till tandköttsinflammation.

Hundens immunförsvar reagerar på bakterierna i placken och tandstenen. Då blir tandköttet irriterat, rött och blöder lätt. Fickan mellan tanden och tandköttet blir djupare och det blir svårt att komma åt bakterierna där nere. Stoppas inte processen i detta läge fortsätter den ner längs tandens stödjevävnader och påverkar slutligen käkbenet.
Tandens fäste förstörs då och tänderna lossnar, det kallas för parodontit. Har parodontit uppstått går det inte att bota utan man måste oftast dra ut tanden. Avlägsnas plackbeläggningar och tandsten i tid så försvinner inflammationen och tandköttet blir friskt igen. Tyvärr är även parodontit en mycket vanlig åkomma hos hund.

Före behandlingen
Fasta din hund minst 12 timmar innan operation, eller senast kl 22 dagen innan. Den får lov att dricka.

Din hund bör vara välrastad, och ifall den går på någon speciell medicin så ska detta meddelas innan.

Efter behandlingen
Efter behandlingen kan din hund vara lite groggy, trött och illamående. Du behöver inte oroa dig utan detta är vanligt då de varit nedsövda.

Låt din hund vila och gå inga långa promenader. Ge gärna din hund en liten portion foder istället för en full först för att se så den inte mår illa.