Seniorer

Checka hälsan hos den äldre hunden🐾

Våra hundar lever allt längre. Många vovvar lever långt efter sin tioårsdag. Men precis som hos äldre människor ökar risken för den äldre hunden att drabbas av nedsatt hälsa och sjukdom. Så vad ska man tänka på för att vovven på äldre dar ska må så bra det går?

Här följer några råd om vad du kan vara extra uppmärksamma på i takt med att den fyrbenta vännen blir grå om nosen och går från unghund till att bli en äldre hund.

– Det är viktigt att under hela hundens liv utfodra den rätt och ge den lagom med motion för att slippa övervikt och för att hålla sina leder, senor och muskler i god kondition.

För hundar med artros är det exempelvis bättre att gå fler kortare promenader istället för ett par längre, lite tips att ha koll på följande:

DAGLIG VISITATION!

Med stigande ålder blir det allt viktigare att den äldre hunden visiteras dagligenför att tidigt upptäcka förändringar som knutor eller knölar på kroppen eller i tikens juver. Många gånger handlar det om godartade tumörer, fettknölar eller vårtor. Men om det är en elakartad tumör förbättras prognosen ju tidigare den upptäcks.

SE UPP MED LIVMODERSINFLAMMATION!

Livmodersinflammation är en av de vanligastediagnoserna hos tikar. Symptomen är ofta tydliga – tiken kan få variga flytningar, nedsatt aptit, feber och ökad törst. Då gäller det att snarast uppsöka veterinär.

HA KOLL PÅ ÖRONEN!

Ett bra sätt att hålla koll på hundens öron är att lukta i dem. Öronen ska inte lukta illa och det är viktigt att inte slarva med hygienen på den äldre hunden. Många gamla hundar som drabbas av öronproblem har haft problem genom hela livet. Återkommande inflammationer kan vara ett symtom på allergi mot dammkvalster, foder eller pollen.

ONT I LEDERNA!

Bland äldre storvuxna och tunga raser är det vanligt att drabbas av artros i en eller flera leder. Därför är det extra viktigt att hunden håller vikten och rör på sig i lagom mängd för att inte stelna till och få mera ont. Ta hjälp av din veterinär för att lindra problemet.

VIKTIG TANDHÄLSA !

Vid medelåldern och framåt visar sig ofta hundens tandproblem. Det vanligaste tandproblemet är tandlossning, som innebär att det blir en inflammation i vävnaden som fäster tanden mot käkbenet. Utan behandling riskeras grav infektion, blödningar och rotspetsbölder. Idag rekommenderas daglig tandborstning till alla hundar hela livet.

DÅLIG MAGE!

Hundar i alla åldrar kan drabbas av kräkningar och diarré. Det kan vara tecken på allt från problem med inre organ till att hunden ätit något olämpligt. Är hunden opåverkad i övrigt kan du prova att ge skonsam kost som kokt ris, kyckling eller fisk i ett par dagar. Var också extra noga med att hunden får i sig vatten.
Om hunden har ett nedsatt allmäntillstånd ska du alltid uppsöka veterinär via digitalt rådgivande samtal eller på klinik.